Teresia Volotinen

Ajankohtaisia ajatuksia

sunnuntai 5. huhtikuuta 2009

Ekoruokatietoutta


Luin marttojen sivuilta, että jopa kolmannes kuluttajien ympäristövaikutuksista syntyy syömisestä. Ruoan jälkeen seuraavaksi suurimpia kuormituslähteitä ovat asuminen ja autoilu.

On vaikea vähentää syömistä, mutta korvaamalla eläintuotteita kasvisperäisillä vähennämme tuntuvasti esimerkiksi vesien rehevöitymistä ja ilmastonmuutosta.

Myös erilaisten lihatuotteiden ja kasvituotteiden välillä on isoja eroja. Lihan osalta on tutkittu broilerinlihan ympäristövaikutuksia, jotka ovat selvästi pienempiä kuin naudanlihan.

Kasviperäisistä tuotteista riisintuotannon ympäristövaikutukset ovat ylivoimaisen suuret perunaan verrattuna. Sekä naudanlihan että riisin tuotanto lisäävät erityisesti ilmastonmuutosta. Toisaalta nautojen laidunnus vaikuttaa Suomen viljelyolosuhteissa positiivisesti luonnon monimuotoisuuteen ja maaperän kasvukuntoon.

Kasvihuonetuotteiden energiantarve on suurta, mutta kasvihuonetuotanto rehevöittää vesistöjä vähemmän kuin peltotuotanto. Kasvihuoneissa merkittäviä parannuksia ovat ravinneliuosten kierrättäminen ja energiatehokkuutta parantavat ratkaisut.

Sivustolla esitettiin vihjeitä, miten voi vähentää ympäristovaikutuksia.
Laitoin säästövinkkeihin oman kommenttini.

Suosi kasvisruokaa! Kyllä, syön vain kala-kasvisruokaa.

Suosi tuoreita kasviksia pakastettujen sijaan. Kyllä, niin teen!


Käytä broilerinlihaa naudanlihan sijaan. En käytä broilerin- enkä naudanlihaa. Enkä muutkaaan lihaa.


Kokeile soijarouhetta jauhelihan sijaan. Olen joskus kokeillut. Ihan ok silloin tällöin.


Suosi perunaa ja ohraa riisin sijaan. Tässä olisi vielä minulla parantamisen varaa. Käytän ensin pois kaikki kaapissa olevat riisit! Ohra onkin mielestäni paremman makuistakin kuin riisi


Kerää marjoja ja sieniä luonnosta. Sienestys ja marjastus ovat lempipuuhiani!


Valmista enemmän ruokaa kerralla ja pakasta osa tulevaa käyttöä varten. Pienessä taloudessa tämä onkin kätevää.


Valmista ja lämmitä ruokaa mikroaaltouunissa. Puuron ilmastonmuutosvaikutus vähenee noin 70 prosenttia, kun valmistat sen lieden sijaan mikrossa. Minulla ei ole mikroaaltouunia, joten tämä "säästö" ei onnistu.


Käytä uunia harkiten. Kun lämmität uunin, tee useampia ruokia kerrallaan. Joskus tulee tehtyä näin. Pienessä taloudessa harvemmin.


Vähennä autolla tehtyjen kauppareissujen määrää ja osta suurempia määriä kerrallaan. Pienessä taloudessa ei kannata olla liian suuria varastoja. Itse rohmuan helposti luomujauhoja varastoon. Se onkin siis hyve!


Vältä ruoan heittämistä roskiin. Älä osta enemmän kuin kulutat. Tässä olen aika hyvä! Johtuu siitä, että lapsesta saakka olen sisäistänyt, ettei saa heittää ruokaa pois.

(Lähde: MTT/Luonnonvarapuntari)

Ei kommentteja: