Teresia Volotinen

Ajankohtaisia ajatuksia

tiistai 12. lokakuuta 2010

Teemu Railo: 100. Galleria Espoonsilta

Olin tänään Tuomo Railon akvarellinäyttelyn avajaisissa Espoonsillan Galleriassa. Näyttelyn tekee ainutlaatuiseksi se, että Tuomo Railo lahjoitti sata akvarelliaan Espoon Vihreiden eduskuntavaalikampanjaan. Lahjoituksellaan hän haluaa kommentoida vaalirahoitussotkujen synnyttämää keskustelua sekä tarjota yksityisille ihmisille mahdollisuuden tukea Espoon Vihreiden eduskuntavaalikampanjaa.

Kaikki Railon maalaussarjan työt ovat samankokoisia (40 cm x 30 cm) vesivärimaalauksia paperille. Ne myydään kehystämättöminä 100 euron kappalehintaan. Railon ajatus lahjoituksesta syntyi viime keväänä, kun Kokoomus julkisti mainoskampanjansa, jossa puoluetta pestiin urakalla vihreäksi. Tuomo Railo ehdotti taidelahjoitusta Espoon Vihreille. Sarjan työt ovat syntyneet kevään, kesän ja alkusyksyn aikana. Teossarja sisältää maisemia, asetelmia, abstraktioita, tanssillisia omakuvia ja onpa mukaan lennähtänyt muutama öljyn tahrima pelikaaniinikin. Railon näyttely ”100” on esillä Galleria Espoonsillassa 12. – 29. 10. 2010. Galleria sijaitsee Espoonsillalla, Espoon keskuksessa, osoitteessa Virastopiha 3. Galleria on avoinna tiistaista perjantaihin klo 10 – 15. Espoonsillan näyttelyn teokset ovat myös esillä myös internet-osoitteessa www.flickr.com/railo. Teoksia voi varata sekä myyntinäyttelyssä että netissä, jossa ostaminen onnistuu myös Vihreiden verkkokaupan kautta.


Tuomo Railo (1967) on espoolainen koreografi, joka johtaa yhdessä Simo Heiskasen kanssa Tanssiteatteri Glims & Glomsia. Railo ja Heiskanen perustivat G&G:n Espooseen 1999. Kuluneen kymmenen toimintavuoden aikana G&G on noussut suomalaisten tanssiteattereiden eturiviin. Viime vuonna G&G:lle myönnettiin Tanssin valtionpalkinto. Railon viimeisimmät koreografiat G&G:lle ovat Pessi ja Illusia (-09), Lunta pakaroilla (-08) ja Suurperhe (-06).

Tuomo Railo valmistui Kansallisbaletin koulusta 1987. Railo on toiminut tanssijana Kansallisbaletin lisäksi mm. Helsingin Kaupunginteatterissa ja Kenneth Kvarnström & Co:ssa. Railo on tehnyt koreografioita tanssiteattereille, tilausteoksia festivaaleille, televisioon, puheteattereille Suomessa ja ulkomailla. Railo on toiminut myös koreografian ja tanssijantyön opettajana, tuottajana sekä näyttelijänä. Railolle on myönnetty viisivuotinen taiteilija-apuraha kausille 2000-2004 ja 2006-2010.

Kuvataitelijana Railo on pitänyt yksityisnäyttelyn Galleria Espoonsillassa vuonna 2009 ja osallistunut yhteisnäyttelyyn Galeria Coloridassa, Lissabonissa keväällä 2010. Parhaillaan Railo opiskelee kuvataidetta Avoimessa taidekoulussa.

Ei kommentteja: