Teresia Volotinen

Ajankohtaisia ajatuksia

sunnuntai 23. syyskuuta 2012

Vieläkö on aikaa opettaa?


Eteläisen Suomen eritysopetus ry ja Espoon ja Kauniaisten opettajien ammattiyhdistys eli EKOAY järjestivät keskustelutilaisuuden Aikaa työlle - vieläkö ehdimmekö opettaa?  tiistaina 18.9. kello 17.30 - 20.00 Espoon kaupungin valtuustosalissa.  Minullakin on siellä puheenvuoro ala-asteen erityisopettajan työn jakautumisesta.

Tilaisuudessa puhui kansanedustaja Sanna Lauslahti, joka lähestyi perusopetuslain muutosta sivistysvaliokunnan pyrkimyksistä käsin. Keskiössä oli uuden kolmiportaisen tuen eli yleisen, tehostetun ja erityisen tuen tuoma muutos opetustyöhön.

Matinkylä-Olarin ja Keski- ja Pohjois-Espoon peruskoulujen rehtoreiden esimies, hallintopäällikkö Tapio Erma kuvasi omassa alustuksessaan, mitä työnantaja odottaa opettajilta. Odotukset tiivistyivät neljään pääasiaan: Oppimiseen ja sen tukeen, kasvattamiseen ja  kasvun tukeen, yhteisöllisyyteen ja hyvään opettajuuteen.

Opettajien työajasta alusti EKOAY:n varapuheenjohtaja, erityisluokanopettaja Mervi Mattila ja erityisopettajien luottamusmies, erityisopettaja Sari Karjalainen. Yläkoulun erityisopettajan huikeasti kasvanutta työmäärää esitteli Minna Grönblom ja minä lähestyin aihetta alakoulun ELAn näkökulmasta. Yllä olevassa kuvassa näkyy myös tilaisuuden moderaattori, rehtori Martti Hellström.

Vantaan kokonastyöaikakokeilusta kertoi pääluottamusmies Pirita Hellberg. Vuosityöaikamallissa pitää tehdä töitä 1600 tuntia, joista koulussa 1200.  Tavoite on rajoittaa työn määrää ja nostaa palkkaa.

Tilaisuus oli suunnteltu interaktiiviseksi siten, että valtuutettujen äänestyskortteja sai käyttää eri asioista äänestämiseen ja puheenvuorojen pyytämiseen. Moderaattorin oli lopulta rajoitettava puheenvuoropyyntöjä, koska oli niin paljon keskusteltavaa ja kysyttävää. Toivottavasti vastaavanlaisia tilaisuuksia järjestetään lisää.

Toinen viiime viikolla järjestetty mielenkiintoinen tilaisuus oli espoolaiskoulujen vanhempainyhdistysen yhteiselimen KoKo Espoon järjestämä kiinostava vaalipaneelikeskustelu Ruusutorpan koululla. Keskustelijoina oli opetuslautakunnan edustajia sekä rehtori Martti Hellström demareiden edustajana. Yleisö pääsi tässäkin tilaisuudessa äänestämään, nyt eri värisillä lapuilla. Uusien puhujien lisäksi edellisestä tilaisuudesta tutut Sanna Lauslahti ja Mervi Mattila esiintyivät täälläkin.

Yleisön joukosto nousi myös oman kouluni entisen oppilaan äidin esiin tuomana tärkeä keskustelunaihe ammattitaitoisten koulunkäyntiavustajien  työn tarpeellisuudesta ja arvostuksesta.




Ei kommentteja: