Teresia Volotinen

Ajankohtaisia ajatuksia

keskiviikko 12. elokuuta 2009

Kuka saa omenat?



Tänään 12.8. vietetään kansainvälistä YK:n nuorten päivää. Päivän kansainvälinen teema on tänä vuonna ”Sustainability – Our challenge. Our Future”, jossa lähestytään ympäristöä, yhteiskuntaa ja taloutta kestävyyden ja pitkäjänteisyyden näkökulmista. Perinteisesti nuorten päivän kansallisessa toteuttamisessa on sen kulloistakin teemaa lähestytty korostaen nimenomaan nuorten osallisuutta, nuorten voimaannuttamista ja kantaaottavuutta.

Nuorten päivä aloittaa Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi ry:n ja verkkodemokratiahanke Valtikkafi:n tiedotuskampanjan, jolla muistutetaan oppilaskunnan tärkeydestä koulun arkipäivässä. Kampanjalla muistutetaan, että oppilaskunnat ovat oleellinen osa nuorten osallisuutta ja toimivaa koulumaailmaa vain mikäli niillä on käytössään todellista valtaa ja aito mahdollisuus vaikuttaa omaan arkipäiväänsä.

Olen tehnyt julkisen sitoumuksen (blogissani 29.9.08) ja allekirjoittanut Lasten ja nuorten valtuutetun huoneentaulun toimiakseni kuntani oppilaskuntatoiminnan aktivoimiseksi. Oppilaskunta tarvitsee toimiakseen ohjaajan ja ohjaaja työlleen resursseja. Oppilaskunnan hallituksen ohjaajien palkkioista ei saa taloudellisesti huonoinakaan aikoina karsia. Nuorten osallisuuden ja aktiiviseksi kansalaiseksi kasvamisen tukeminen on tärkeä osa perusopetusta, ja niitä painotetaan opetussuunnitelman perusteissa.

Kuntapäättäjänä kulttuurilautakunnassa ajan nuorten asiaa. Olen edistänyt asiaa myös työyhteisötasolla oman kouluni johtoryhmässä neljän vuoden ajan 2005-09. Koko koulun johtoryhmä ajaa aktiivisesti oppilaskuntatoiminnan kehittämistä. Kaudella 2009-11 olen koulun johtokunnan varajäsen. Sitäkin kautta voin edistää oppilaskuntatoimintaa.

Allianssin kampanjaan liittyy sähköinen postikortti, jonka olen lähettänyt kouluni rehtorille. Sähköinen postikortti löytyy osoitteesta www.valtikka.fi/oppilaskunta.

Kampanjan alustana toimii nuorten verkkodemokratiahanke Valtikka.fi:n nettisivut, jonka oppilaskuntaosiosta löytyy tietoa kampanjasta, oppilaskunnan toiminnasta, Kerhokeskuksen oppilaskuntatoiminnan opas sekä linkitykset oleellisiin asiaan liittyviin muihin nettisivuihin. Sadat opettajat ympäri maata käyttävät Valtikan sisältöä opetuksessaan, kertoessaan vaikuttamisesta, yhteiskunnasta, äänestämisestä, vaaleista ja tietysti – oppilaskunnan toiminnasta.

Kampanja liittyy tänä vuonna vietettävään YK:n Lapsen oikeuksien sopimuksen 20-vuotisjuhlavuoteen. Pääteemana juhlavuodessa on lasten ja nuorten osallistuminen yhteiskunnalliseen toimintaan.

Ei kommentteja: