Teresia Volotinen

Ajankohtaisia ajatuksia

keskiviikko 7. lokakuuta 2009

Säästä energiaa!


Energiansäästöviikkoa vietetään tällä viikolla yrityksissä ja yhteisöissä. Energiaa kannattaa tietysti säästää ympäri vuoden, mutta mukavaa kun tällaisen viikko järjestetään muistuttamaan energiansäästötavoista!

Energiansäästöviikkoa on vietetty Suomessa jo yli kymmenen vuoden ajan ja siihen osallistuu vuosittain satoja yrityksiä ja yhteisöjä. Luulin, että Espoon kaupunki on mukana energiansäästöviikon vietossa, mutta ei näkynyt osallistujalistalla. Muistaisin, että viikosta oli kuitenkin juttua henkilöstölehdessämme. Energiansäästöviikolla kannustetaan henkilöstöä energian järkevämpään käyttöön ja kampanjoidaan energiansäästömahdollisuuksista omille asiakkaille.

Energiansäästöviikon kymmenen tehokasta ja helppoa energiansäästövinkkiä:

Alenna huonelämpötilaa - Lämmitys on merkittävin yksittäinen energiankuluttaja kotitalouksissa. 1 °C vähentää lämmityskustannuksia 5 %.

Vaihda hehkulamput tehokkaampiin lamppuihin - energiansäästölamppu kuluttaa 75 - 80 % prosenttia vähemmän energiaa valaisinta kohti kuin hehkulamppu ja LED-lamppu vielä vähemmän. Säästö tuntuu sinun lompakossasi.

Ota lyhyempi suihku - Ota tavoitteeksi viiden minuutin suihku. Suurimmat erot kotitalouksien vedenkäytössä syntyvät peseytymiseen käytetyn veden kulutuksesta.

Aja taloudellisesti - taloudellisen ajotavan oppeja noudattamalla säästät polttoainekuluissasi vuoden aikana keskimäärin 10 prosenttia.

Sammuta turhat valot - kaikki lamput, myös energiansäästö- tai loistelamput kannattaa aina sammuttaa.

Sammuta valmiustilassa oleva laite - jos esimerkiksi julkishallinnon tietokoneet olisivat päällä vain käytettäessä, säästyisi verovaroja vuosittain lähes 10 miljoonaa euroa.

Osta energiatehokkuudeltaan parasta A-luokkaa ja tutustu energiamerkkeihin hankkiessasi uusia laitteita - siten varmistat, että säästöä syntyy myös tulevaisuudessa.

Älä anna lämpimän saunan odottaa - kaksi tuntia viikossa tyhjillään oleva sauna maksaa vuodessa kymmeniä euroja.

Kävele tai pyöräile lyhyet matkat - suurin osa 1-3 kilometrin matkoista kuljetaan autolla.

Hyödynnä mahdollisuuksien mukaan uusiutuvaa energiaa - Vihreän sähkön hankinta pudottaa suoran sähkönkulutuksen hiilidioksidipäästösi nollaan.

Ei kommentteja: