Teresia Volotinen

Ajankohtaisia ajatuksia

perjantai 19. maaliskuuta 2010

Hyvää Minna Canthin päivää, tasa-arvon päivää - God Minna Canth-dag, jämställdhetsdag!

Minna Canthin kunniaksi lyödään kympin kolikko

Minna Canthin päivä eli tasa-arvon päivä on yleinen liputuspäivä Suomessa joka vuosi 19. maaliskuuta. Kirjailija Minna Canth syntyi samana päivänä vuonna 1844. Sisäasiainministeriö suositteli ja määräsi valtion virastot ja laitokset liputtamaan tuona päivänä jo vuonna 2003. Yleiseksi liputuspäiväksi se tuli vuonna 2007. Liputuspäivän virallisena nimenä on Minna Canthin päivä, tasa-arvon päivä. Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen suosituksen mukaan päivän ruotsinkielinen nimi on Minna Canth-dagen, jämställdhetsdagen. Päivän kunniaksi päätin tehdä muutaman ihan peruskysymyksen ja etsiä myös vastauksia...

Mitä on tasa-arvo?
Tasa-arvo (tasa-arvoisuus eli samanarvoisuus) tarkoittaa erityisesti kaikkien ihmisten yhtäläistä arvoa yksilöinä ja yhteiskunnan jäseninä. Poliittisesti tasa-arvon vaatimus on tarkoittanut vaatimusta kansalaisten yhtäläisestä asemasta lain edessä (yhdenvertaisuusperiaate) sekä kansanvaltaisesta hallinnosta. Nykyisin yhdenvertaisuusperiaate on mainittu Ihmisoikeuksien yleismaailmallisessa julistuksessa.

Mitä Suomen laki sanoo tasa-arvosta?

Suomessa Perustuslain 6 § 2 momentti sanoo: ”Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.”

Vuonna 2004 tuli voimaan yhdenvertaisuuslaki, joka kieltää muun muassa kansalliseen alkuperään, kieleen, vakaumukseen, mielipiteeseen, uskontoon, vammaisuuteen ja seksuaaliseen suuntautumiseen perustuvan syrjinnän. Lain soveltamisaloja ovat esimerkiksi työhönottoperusteet, uralla eteneminen ja koulutus. Syrjinnän rangaistavuudesta on säännökset rikoslaissa.

Miten tasa-arvoisia naiset ja miehet sitten ovat EU:ssa?

Tasa-arvon edistymistä mitataan vuosittain, ja tulokset esitetään erityisessä vuosikertomuksessa. Esimerkkejä tilanteesta:

* Naisten työllisyysaste on kasvussa mutta on edelleen miesten työllisyysastetta alhaisempi, vaikka valtaosa opiskelijoista ja yliopistotutkinnon suorittajista on naisia.
* Naiset saavat edelleen keskimäärin 17.4% pienempää palkkaa kuin miehet, eikä muutosta ole tapahtunut.
* Vaikka naisten osuus talouselämän ja politiikan päätöksenteossa on kasvanut viimeksi kuluneiden 10 vuoden aikana, he ovat edelleen aliedustettuja.
* Perheen sisäinen työnjako on edelleen hyvin epätasa-arvoinen.
* Naisilla on suurempi köyhyysriski kuin miehillä.
* Naiset ovat miehiä useammin sukupuoleen perustuvan väkivallan uhreja, ja tytöt ja naiset ovat miehiä alttiimpia joutumaan ihmissalakuljetuksen uhreiksi.

Ei kommentteja: