Teresia Volotinen

Ajankohtaisia ajatuksia

sunnuntai 1. elokuuta 2010

Terveiset Haukkavuorelta


Haukkavuori on historiallinen maisema- ja luontokohde Ruokolahden ja Rautjärven rajalla Etelä-Karjalassa. Minulle oli mukava elämys kiivetä pari viikkoa sitten tälle 171 metriä korkealle upealle näköalapaikalle, josta on äkkijyrkkää pudotusta alhaalla kimmeltävälle Sarajärvelle peräti 80 metriä.

Haukkavuori on historiallinen turistikohde erityisesti siksi, että sen laelle on kallioon hakattu Uudenkaupungin rauhan (1721) rajapyykki, jonka luona tämä lomakuvakin on ikuistettu. Löysimme pienen etsiskelyn jälkeen kallioon hakatun rajaviivan, jonka itäpuolella on tähti ja länsipuolelle kruunu sekä vuosiluku 1722. Samaa linjausta noudattivat jo Pähkinäsaaren (1323) ja Täyssinän (1595) rajat, mutta niistä ei kalliossa ole merkintää.

Toivottavasti Rautjärven seudulla riehunut Asta-myrsky ei ole kaatanut puita tältä ainutlaatuisen upealta ja monimuotoiselta suojellulta alueelta, joka on osa suurempaa Natura 2000 -aluetta. Asta oli tehnyt pahaa jälkeä kyläpaikassani Simpeleellä, jossa kaunis koivukuja kaatui mökkitielle.

Ei kommentteja: