Teresia Volotinen

Ajankohtaisia ajatuksia

sunnuntai 20. helmikuuta 2011

Blinien ylistys

"Blini on pyöreä kuin aito antelias aurinko. Blini on kaunis ja kuuma, kuuma kuin kaiken lämmittävä aurinko, ja blinille valellaan voisulaa - muistoksi uhreista, jotka on kannettu mahtaville kivijumalille. Blini on auringon, kauniiden päivien, hyvien satojen, täyttyneiden avioliittojen ja terveiden lasten vertauskuva." sanoi venäläinen kirjailija Aleksander Kuprin.

Innstus tämänkertaisesta blinin paistamisesta syntyi itse asiassa madekeiton ansiosta. Onnistuin näet perjantaina ostamaan muhkean rommimatikan. Ja mäti pakkaseen - ja tänään blinejä paistamaan.

Itse prosessi alkoi jo aamusta, jolloin 3 dl maitoa ja noin 15 g hiivaa sekä 2 dl tattarijauhoja sekä 1/2 dl riihruisjauhoja ja 1/2 dl luomuvenhnäjauhoja sekoitettiin keskenään ja annettiin muhia (väh. 4 h, mieluummin pitempään).

Illan suussa taikinaan sekoitetaan 3 dl piimän ja smetanan sekoitusta sekä loraus rypsiöljyä ja n. 1 tl suolaa. Joukkoon vatkataan 2 luomukananmunan keltuaista. Valkuaiset vatkataan erikseen kovaksi vaahdoksi ja lisätään juuri ennen paistamista varovaisesti taikinan joukkoon.

Paksuhkot blinit paistetan blinipannussa runsaassa voissa, jonka on hyvä olla kirkastettua. Kun blini käännetään, ei lisätä voita ennen kuin blini on jo hieman paistunut. Näin se ei ime itseensä liikaa rasvaa ja jää rapeaksi.

Blinit tarjotaan vastapaistettuina voisulan, smetanan, punasipulihakkeen ja mädin kanssa. Myös sienisalaatti, venäläinen suolakurkku hunajalla maustettuna, savukala, sillipöperö tms. sopii blinien kanssa. Mausteena on ehdottomasti suolaa ja mustaapippuria.

Juomavaihtoehtoja on monia: kyytipoikana voi tarjota venäläiseen tapaan jääkylmää votkaa. Juomaksi sopii tietenkin myös olut, valkoviini tai kuohuviini. Ja ehdottomasti myös mineraalivesi.

Ei kommentteja: