Teresia Volotinen

Ajankohtaisia ajatuksia

torstai 29. toukokuuta 2008

Lastenkirjallisuutta tunnetuksi

Opetustyön ohella olen toiminut aktiivisesti lasten lukuharrastuneisuutta ja suomalaista lastenkirjallisuutta edistävissä yhdistyksissä ja hankkeissa.

Lastenkirjallisuutta ja -kulttuuria edistävän Virikkeitä-lehden toimituskunnan jäsen olen ollut vuodesta 1999. Tämän albumimuotoisen neljästi vuodessa ilmestyvän kulttuurilehden julkaisija on IBBY Finland, entiseltä nimeltään Suomen nuortenkirjaneuvosto. Yhdistyksen julkaisusta haluan mainita erikseen esimerkiksi Monikulttuurisuus ja lastenkirjallisuus –julkaisun (IBBY Finland, 2003). Yhdistys julkaisee myös säännöllisesti englanninkielisiä suomalaista lasten- ja nuortenkirjallisuutta esittelviä albumityyppisiä lehtiä nimeltä Finnish Children’s and Youth Books, joissa on julkaistu kirjoittamiani artikkeleita ja joiden toimtuskunnassa olen ollut mukana v. 2004 ja 2006. Kuvituksen näkökumasta julkaistu Finnish Picture Books and illustrations for Children ilmestyi v. 2005 ja olin myös tämän julkaisun toimituskunnan jäsen.

Pohjoismaisten IBBY-järjestöjen vuosittain ilmestyvän Nordisk Blad -lehden toimituskunnan vastuuhenkilönä olen toiminut vuonna 2004, kun oli Suomen IBBYn toimitusvuoro vuonna 2004. Julkaisun nimi oli Nordisk blad – det mångkulturella inslaget i barn- och ungdomskulturen i Norden.

Erityisopettajan työssä tiedän, miten tärkeää on että lapselle tai nuorelle, jolle lukeminen on vaikeaa, on tarjolla helppolukuista tai selkikielistä kirjallisuutta. Toimittamani Selkis – nyt lukemaan! -julkaisun (BTJ Kirjastopalvelu 2006) tavoite on tarjota tietoa selkokirjoista niin niiden käyttäjille kuin opettajille tai kirjastonhoitajille.

Olen ollut mukana seuraavien kirjojen toimituskunnassa:



  • Palkitut suomalaiset lasten- ja nuortenkirjat 1990-2002 (BTJ Kirjastopalvelu 2003), toim. Kaarina Kolu ja Teresia Volotinen


  • Lastenkirja aikansa kuvastimena (BTJ Kirjastopalvelu 2005), toim. Marja Suojala ja Teresia Volotinen


  • Lukupiirin lumo (WSOY 0ppilmateriaalit 2008) kirj. Harvey Daniels – Nancy Steinecke – Satu Mattila – Minttu Olllila - Teresia Volotinen



Ei kommentteja: