Teresia Volotinen

Ajankohtaisia ajatuksia

lauantai 28. helmikuuta 2009

Hannu Mäkelä ja Salla Savolainen ehdolle H. C. Andersen -mitalisteiksi

IBBY Finland, jonka kansainvälisten asioiden sihteerinä ja arvostelulautakunnan jäsenenä toimin, on nimennyt lastenkirjailijan ja kuvittajan ehdolle vuonna 2010 jaettavan H. C. Andersen –mitalin saajaksi. Arvostetun kansainvälisen palkinnon suomalaisehdokkaiksi on asetettu kirjailija Hannu Mäkelä ja kuvittaja Salla Savolainen.

HANNU MÄKELÄ
IBBY Finlandin palkintolautakunta toteaa, että Hannu Mäkelällä on pitkä ja monipuolinen kirjailijaura lasten- ja aikuistenkirjojen tekijänä sekä ansiokkaana elämäkertakirjailijana. Hänen laajasta lastenkirjatuotannosta tunnetaan erityisesti jo klassikon asemaan kohonneen Herra Huun sympaattisen itserakas hahmo, jonka edesottamuksia on voitu seurata vuosikymmenten ajan myös laulujen, elokuvien, kuunnelmien ja teatteriesitysten kautta. Uusiutumiskykyisen Hannu Mäkelän lastenkirjoista nousee esille humaanius, herkkyys ja huumori. Teoksista välittyy erilaisuuden hyväksymisen sekä yhteisöllisyyden ja ihmettelyn tärkeys.
Hannu Mäkelän lastenkirjatuotantoa on käännetty monille eri kielille: englanniksi, islanniksi, japaniksi, puolaksi, ranskaksi, ruotsiksi, saksaksi, slovakiksi, tanskaksi, tšekiksi, unkariksi, venäjäksi ja viroksi.


SALLA SAVOLAINEN
IBBY Finlandin palkintolautakunta luonnehtii Salla Savolaista kiitetyksi ja monipuoliseksi kuvittajaksi, jolla on vakiintunut asema lastenkirjakuvittajana. Hänen rehellisissä ja kaunistelemattomissa lastenkirjakuvituksissaan on liikkeen runsautta ja oivaltavaa ilmeikkyyttä, ilottelevaa realismia ja liioittelevaa humoristisuutta sekä monitulkintaisuutta ja monikulttuurisuutta.
Salla Savolaiselle myönnettiin arvostettu Rudolf Koivu –palkinto vuonna 2005. Hänen töitään on ollut esillä kansainvälisissä kuvitusnäyttelyissä mm. Bolognassa, Bratislavassa, Göteborgissa, Kööpenhaminassa, Murmanskissa, Tallinnassa ja Tokiossa.

Palkinnon aikatalutusta:

Kaikki kansainväliset H. C. Andersen -palkintoehdokkaat julkistetaan Bolognan lastenkirjamessujen avajaispäivänä 2009 ja mitalin saajat vuonna 2010. Lastenkirjallisuuden Nobel-palkinnoksi luonnehdittu H. C. Andersen -mitali jaetaan IBBYn kansainvälisen kongressissa yhdelle kirjailijalle ja yhdelle kuvittajalle Santiago de Compostelassa syksyllä 2010.

IBBY Finlandista

IBBY Finland on perustettu vuonna 1957 nimellä Suomen nuortenkirjaneuvosto - Finska Ungdomsboksrådet. Se kuuluu Suomen jaostona kansainväliseen IBBY-järjestöön. IBBY Finland on yhdistys, jonka jäseniä yhdistää kiinnostus lasten- ja nuortenkirjoihin sekä suomalaisen lasten- ja nuortenkirjallisuuden edistämiseen ja tunnetuksi tekemiseen sekä kotimaassa että ulkomailla. Jäseninä on muun muassa kirjastonhoitajia, opettajia, tutkijoita, kirjailijoita, kuvittajia, kääntäjiä, toimittajia, kustantajia ja opiskelijoita. IBBY Finlandin palkintolautakunnan jäsenet ovat kirjastonhoitajat Marketta Könönen, Susanne Ahlroth ja Tytti Tuunanen sekä erityisopettaja Teresia Volotinen. Palkintolautakunnan konsultoivana nuorisojäsenenä on toiminut opiskelija Myry Voipio.

Ei kommentteja: