Teresia Volotinen

Ajankohtaisia ajatuksia

torstai 17. joulukuuta 2009

Kivaa KiVa-koulussa

Katselin äsken rinta rottingilla A-talk -ohjelmaa, jossa oli inserttinä Karamzinin koulun oppilashaastatteluja. He kertoivat siinä, että ovat kokeneet että kiusaaminen on selvästi vähentynyt.

Tähän asiaan on olemassa ihan tieteellistäkin pohjaa. Olemme näet olleet mukana KiVa-koulun pilottihankkeena, ja saaneet koulumme KiVa-toiminnan tulokset Turun yliopistosta. Tulokset ovat erittäin rohkaisevia, jopa hämmästyttävän myönteisiä. Tulosten valossa näyttäisi siltä, että KiVa-toiminta puree tehokkaasti kiusaamistapauksiin ja kiusaamista saadaan toiminnan avulla vähennettyä.

Kouluamme on verrattu tutkimuksessa mukana olleisiin 36 kokeilu- ja 33 kontrollikouluun luokka-asteilta 2 ja 3. Kokeilukouluissa (mm. Karamzinin koulussa) toteutettiin KiVa Koulu-ohjelmaa, kontrollikouluissa ei. Jotta tulokset olisivat mahdollisimman luotettavia, näissä tuloksissa ovat mukana ainoastaan ne oppilaat, jotka vastasivat sekä alku- että loppumittaukseen.

Tulosten keskeisin informaatio näkyy yhteenvedoissa:

Alkumittauksessa Karamzinin koulussa oli kiusattuja 25,4 %, loppumittauksessa vuotta myöhemmin kiusattujen osuus oli 8,5 %.

Sama laskeva suuntaus oli myös kiusaajien osuudessa: alkumittauksessa kiusaajia oli 11,9 %, kun loppumittauksessa heitä oli enää 2,5 %.

Joten voin lämpimästi suositella tätä menetelmää koulukiusaamisen vähentämiseksi!

Ei kommentteja: