Teresia Volotinen

Ajankohtaisia ajatuksia

maanantai 28. joulukuuta 2009

Viattomien lasten päivänä

Viattomien lasten päivänä on hyvä muistaa kaksikymmentä vuotta sitten YK:n yleiskokouksen hyväksymää lasten oikeuksien sopimusta. Siinä todetaan, että jokaisella lapsella on oikeus saada nauttia erityistä suojelua ja lapsille tulee suoda edellytykset terveeseen kasvuun ihmisarvoisissa oloissa. Lasta on suojeltava laiminlyönneiltä, julmuudelta ja väärinkäytöltä, muun muassa ihmiskaupalta ja lapsityöltä.

Tällä hetkellä Somalia ja Yhdysvallat ovat ainoat valtiot maailmassa, jotka eivät ole vahvistaneet Lasten oikeuksien sopimusta. Sopimuksen periaatteiden toteutumista seuraa YK:n kymmenhenkinen Lapsen oikeuksien komitea. Jokainen sopimuksen ratifioinut maa on velvollinen raportoimaan säännöllisesti komitealle lasten oikeuksien toteutumisesta.

Giotton näkemys viattomien lasten verilöylystä

Viattomien lasten päivää 28.12. vietetään niiden lasten muistoksi, jotka kuningas Herodes julmasti surmautti Jeesuksen syntymän aikoihin Betlehemissä. Päivän Raamatun teksteissä muistellaan myös Joosefin, Marian ja Jeesus-lapsen pakoa Egyptiin. Aikansa pakolaisia.

Ei kommentteja: