Teresia Volotinen

Ajankohtaisia ajatuksia

torstai 3. joulukuuta 2009

Opettajien täydennyskoulutus ja Less meat - less heat!




Luin Euroopan komission Suomen-edustuston viikkotiedotteesta, että EU:ssa on yli kuusi miljoonaa opettajaa, joiden kyky innostaa oppilaita oppimaan vaikuttaa koko Euroopan tulevaisuuteen. Jotta opetus pysyisi laadukkaana, opettajilla pitäisi olla tilaisuus kehittää taitojaan koko työuransa ajan. Tästä tietoisina OECD ja komissio ovat julkaisseet raportin opettajien ammatillisesta kehityksestä Euroopassa ja muualla maailmassa.

Raportin mukaan noin yhdeksän opettajaa kymmenestä osallistuu täydennyskoulutukseen ja yli puolet toivoo sitä lisää. Hieno homma! Työaikataulu on kuitenkin suurin este koulutukseen osallistumiselle. Täydennyskoulutusta olisi myös kehitettävä niin, että se vastaa paremmin opettajien tarpeita. Eli kehitettävää riittää!

Yleisesti tulokset osoittavat, että koulun tavalla antaa opettajille palautetta työstä on vahva yhteys heidän ammatilliseen kehitykseensä. Koulun ilmapiiri on myös tärkeä. Työssään ja koulussaan viihtyvät opettajat suhtautuvat myönteisesti ammatilliseen kehittämiseen. Tämän itsestäänselvyyden ymmärtämiseen ei mielestäni kyllä tarvita kalliita tutkimuksia!

Raportti pohjautuu 23 maassa tehtyyn TALIS-tutkimukseen. TALIS on OECD:n uusi opetusta ja oppimista koskeva kansainvälinen tutkimus, jossa tarkastellaan oppimisympäristöä ja opettajien työskentelyoloja rehtorien ja opettajien itsensä näkökulmasta. Erinomainen näkökulma! Tutkimus tehtiin Euroopan komission tuella.

Miksiköhän Suomi ei ollut tutkimusotoksessa mukana?


Paul parlamentissa: "Less meat, less heat!"

Pop-musiikin legenda ja kasvissyöjä Paul McCartney puhui torstaina Euroopan parlamentissa "less meat=less heat" -seminaarissa. McCartney esitteli parlamentin jäsenille "lihaton maanantai" -kampanjaansa.
Lue Satu Hassin blogi aiheesta:
http://tinyurl.com/ya8pcaw
Kuuntele McCartneyn haastattelu:
www.europarl.europa.eu/eplive/expert/multimedia/20091203MLT65929/media_20091203MLT65929.mp3

Ei kommentteja: