Teresia Volotinen

Ajankohtaisia ajatuksia

maanantai 8. helmikuuta 2010

Ajatuksiani ns. kumiperunoista ja kouluruokailusta

Olen seurannut mielenkiintoista verkkokeskustelua kouluruoasta, kasvisruoasta ja etenkin ns. kumiperunoista. Olen myös osallistunut keskusteluun, joten siteeraan tässä blogissani muutamia omia mielenilmauksiani:

”Kun kouluruokailussa oli kuoriperunoita, oppilaat eivät ottaneet niitä, koska eivät osanneet/halunneet kuoria niitä. Itse olen sitä mieltä, että nämä nykyisin tarjolla olevat perunat eivät ole mitenkään erityisen maukkaita, mutta en kuitenkaan kutsuisi niitä kumiperunoiksi. Ihan normaali laitosruokaperunaa.”

”On olemassa oppilaita, joille ei mikään koulussa tarjottu ruoka kelpaa. -- Olen myös vakuuttunut, että jotkut vanhemmat lietsovat lapsiaan kauhistelemaan kumiperunoita, joita oikeasti oli olemassa heidän kouluaikanaan – samoin kuin kaikkea kouluruokaa. On itsestään selvää, että koulussa tarjotaan tavallista tehdasvalmisteista arkiruokaa näillä budjeteilla.”

”Onneksi suurin osa lapsista syö ihan mielellään kouluruokaa, ei rohmua ja jätä, eikä varsinkaan leiki ruoalla. -- Ala-asteella on oikeasti iso haaste kasvattaa ja opettaa (joillekin) pöytätapoja, jos on tottunut syömään vain pizzaa. Luulisin, että valvonta ei oikein toimi, jos perunoita heitellään.-- Siitä kannattaisi mielestäni ottaa yhteys koulun reksiin.”


”Kala-kasvisruokavaliota noudattavana saan aina liha- ja kanapäivinä erinomaista vaihtoehto(laitos)ruokaa. Sitä saavat myös muutamat ala-asteen oppilaat, joiden vanhemmat ovat pyytäneet kasvisruokaa lapselleen. Harmi, jos tarjolla oleva kasvisruoka ei sitten kelpaa. Perunaa ei ole kaikkina päivinä, on makaronia, ohraa, riisiä jne. Ja aina erinomaisia raikkaita salaatteja - joten ihan turhaa lietsoa
hysteriaa myyttisistä kumiperunoista :) Lisäksi on kasviskastike ja kasvispihvejä tms.”

”Nykyisin kouluruoan kustannukset lasketaan lautasia laskemalla, ei ruoan kulutuksen mukaan. Niinpä linnunannokset maksavat saman verran kuin kunnon ruoka-annos. Lisäksi henkilökunnan ruokalippusia lasketaan moneen kertaan, sekin maksaa. On vaikea uskoa, että tästä syntyy oikeaa säästöä, vaikka niin vakuutetaankin.”

”Espoon koulussa otetaan mielestäni hyvin huomioon ruokakulttuuri: on hyviä juhlaruokia ja tavallista suomalaista arkiruokaa. On myös erilaisia teemoja ja terveellisen ruokailun tai hyvien käytöstapojen kampanjoita! Lisäksi on ollut lasten toiveruokapäiviä.”

”Kouluruokailun suhteen meillä on kuitenkin maa täynnä tunnelatautuneita asiantunijoita. Onhan kaikilla mielessään jotain kauhukokemuksia oman aikansa kouluruokailusta. Olenkohan jotenkin omituinen, kun olen aika tyytyväinen nykyiseen? Parannusehdotuksena kannatan, että kouluun saataisiin lisää kasvisruokaa kaikille, eikä vaan kasvisruokavaliota noudattaville!”

Ei kommentteja: