Teresia Volotinen

Ajankohtaisia ajatuksia

lauantai 9. toukokuuta 2009

IBBY Finland nimesi Hannu Mäkelän ja Jacqueline Wilsonin Alma-palkinnon ehdokkaiksi

Lastenkirjallisuutta edistävä IBBY Finland -järjestö on nimennyt suomalaisen ja ulkomaisen lastenkirjailijan ehdolle vuonna 2010 jaettavan ALMAn eli Astrid Lindgren Memorial Award -palkinnon saajaksi. Arvostetun kansainvälisen palkinnon suomalaisehdokkaaksi on asetettu kirjailija Hannu Mäkelä (s.1943) ja ulkomaiseksi ehdokkaaksi brittikirjailija Jacqueline Wilson (s.1945).

Hannu Mäkelä

IBBY Finlandin palkintolautakunta toteaa, että Hannu Mäkelällä on pitkä ja monipuolinen kirjailijaura lasten- ja aikuistenkirjojen tekijänä sekä ansiokkaana elämäkertakirjailijana. Hänen laajasta lastenkirjatuotannosta tunnetaan erityisesti jo klassikon asemaan kohonneen Herra Huun sympaattisen itserakas hahmo, jonka edesottamuksia on voitu seurata vuosikymmenten ajan myös laulujen, elokuvien, kuunnelmien ja teatteriesitysten kautta. Uusiutumiskykyisen Hannu Mäkelän lastenkirjoista nousee esille humaanius, herkkyys ja huumori. Teoksista välittyy erilaisuuden hyväksymisen sekä yhteisöllisyyden ja ihmettelyn tärkeys.
Hannu Mäkelän lastenkirjatuotantoa on käännetty monille eri kielille: englanniksi, islanniksi, japaniksi, puolaksi, ranskaksi, ruotsiksi, saksaksi, slovakiksi, tanskaksi, tšekiksi, unkariksi, venäjäksi ja viroksi.
IBBY Finland on myös vastikään nimennyt Hannu Mäkelän samoin perustein ehdolle vuonna 2010 IBBYn kansainvälisessä kongressissa Santiago de Compostelassa jaettavan H. C. Andersen –mitalin saajaksi. Toisena suomalaisena H. C. Andersen - mitalistiehdokkaana on kuvittaja Salla Savolainen.

Jacqueline Wilson

IBBY Finlandin palkintolautakunta toteaa, että Jacqueline Wilson on jatkanut Louisa May Alcottin ja L. M. Montgomeryn hengessä tyttökirjan perinnettä, ja tuonut realistisessa kerronnassaan rohkeasti esiin myös nykytyttöjen elämään liittyviä vakavia ongelmia. Wilsonin teoksia on käännetty yli kahdellekymmenelle kielelle, myös suomeksi. Hänet nimitettiin vuonna 2007 Roehamptonin yliopiston kunniatohtoriksi.

IBBY Finland

IBBY Finland on perustettu vuonna 1957 nimellä Suomen nuortenkirjaneuvosto - Finska Ungdomsboksrådet. Se kuuluu Suomen jaostona kansainväliseen IBBY-järjestöön. IBBY Finland on yhdistys, jonka jäseniä yhdistää kiinnostus lasten- ja nuortenkirjoihin sekä suomalaisen lasten- ja nuortenkirjallisuuden edistämiseen ja tunnetuksi tekemiseen sekä kotimaassa että ulkomailla.

Jäseninä on muun muassa kirjastonhoitajia, opettajia, tutkijoita, kirjailijoita, kuvittajia, kääntäjiä, toimittajia, kustantajia ja opiskelijoita. IBBY Finlandin palkintolautakuntaan kuuluvat kirjastonhoitajat Susanne Ahlroth, Marketta Könönen ja Tytti Tuunanen, lehtori Marja Suojala sekä erityisopettaja Teresia Volotinen. Palkintolautakunnan konsultoivana opiskelijajäsenenä toimii fil.yo Myry Voipio.

Lisätietoa:
Teresia Volotinen teresia.volotinen(at)kolumbus.fi +358503413784
www.ibbyfinland.fi
www.alma.se
www.ibby.org

Ei kommentteja: