Teresia Volotinen

Ajankohtaisia ajatuksia

tiistai 19. toukokuuta 2009

Puheeni Anni Swan -mitalijuhlassa

Hyvät Anni Swan -mitalijuhlavieraat!

Viime päivinä on pohdittu, mikä saa valtaväestöön kuuluvan aikuisen sysäämään junaan nousevan maahanmuuttajatytön asemalaiturille ja nimittelemään häntä. Osa nuorista kokee päivittäin vihamielistä suhtautumista. Näkyviin vähemmistöihin kuuluvilla onkin selvästi suurempi riski joutua häirinnän ja väkivallan kohteiksi. Erilainen ihonväri ja pukeutuminen aiheuttavat helposti kielteistä käyttäytymistä. Meidän on edistettävä suvaitsevuutta ja puututtava syrjintään ja rasismiin.

Oma kansallinen kulttuurimmekin on syntynyt vuosisatojen aikana eri suunnilta tulleiden vaikutteiden seurauksena ja ulkomainen vaikutus siihen jatkuu voimakkaasti yhä edelleen. Maastamme kehittyi viime vuosituhannen loppupuolella entistä monikulttuurisempi yhteiskunta. Suomessa on nykyisin 34 000 toisesta ympäristöstä muuttanutta alle 18-vuotiasta lasta ja nuorta, kun vuonna 1990 heitä oli alle 5000.

Suomeen on viime vuosina saapunut enenevässä määrin alaikäisiä turvapaikanhakijoita. Marja-Leena Tiainen, jolle IBBY Finland tänään ojentaa arvostetun Anni Swan –mitalin, on tarttunut tähän ajankohtaiseen aiheeseen Tammen julkaisemassa romaanisarjassa Alex ja pelon aika (2006), Alex, Aisha ja Sam (2007) ja Alex, Aisha ja toivon aika (2008).

IBBY Finland jakaa joka kolmas vuosi Anni Swan -mitalin korkeatasoiselle lasten- tai nuortenkirjalle. Hopeisen mitalin on suunnitellut akateemikko Wäinö Aaltonen. Aiemmat mitalisaajat ovat nykyajasta taaksepäin lueteltuina: Jukka Itkonen, Sinikka ja Tiina Nopola, Jukka Parkkinen, Asko Martinheimo, Tuula Kallioniemi, Hannele Huovi, Eeva Tikka, Kaarina Helakisa, Anna-Liisa Haakana, Leena Krohn, Hannu Mäkelä, Margareta Keskitalo, Oili Tanninen, Esteri Vuorinen, Tove Jansson ja Merja Otava, joka sai mitalinsa vuonna 1961.

Anni Swan –mitalisti Marja-Leena Tiainen,
Olet valinnut tärkeän ja haasteellisen aiheen trilogiallesi, joka lisää moninaisuuden kunnioittamista, hyväksymistä ja arvostamista. Teossarjan huolellisen taustatyön ansiosta olet onnistunut kuvaamaan realistisesti, monipuolisesti ja eläytyvästi toiseutta, tutun ja turvallisen vastakohtaa, jotain uutta, vierasta ja usein hieman pelottavaakin - sekä suomalaisten että pakolaisnuorten näkökulmasta.

Kirjoitat pienistä asioista syntyvästä ilosta ja toivosta. Valat niiden avulla uskoa parempaan tulevaisuuteen, vaikka kuvaat ristiriitaisia ja vaikeita asioita, nuoren turvattomuutta ja syrjäytymisvaaraa. Kerrot todentuntuisesti Suomeen saapuneiden Alexin, Aishan ja Samin vaikeuksista ja sopeutumisesta yhteiskuntaamme sekä heidän erilaisista taustoistaan.

Anni Swanin Iris rukalle ja Tottisalmen perilliselle perimä oli portti parempaan elämään, mutta kirjasarjasi nuorille perimä on muuta: he elävät oman perinteen ja uusien tapojen ristiriidassa. Jokainen heistä kantaa myös huolta kateissa, vankilassa tai pakolaisleireillä olevista omaisistaan. Kirjasarjan päähenkilökolmikolla onkin rankkoja kokemuksia sodasta, pelosta ja hädästä.

Kaikki Alex-sarjan henkilöt eivät ole vastuuntuntoisia tai ahkeria. Perheryhmäkodissa asuvien joukossa on myös epärehellisyyttä ja keinottelua. Samoin on ympäröivässä maailmassa, mutta osaat kertoa vaikeat asiat osoittelematta ja syyllistämättä.

Marja-Leena Tiainen! IBBY Finland on toiminnassaan edistänyt laadukasta lasten- ja nuortenkirjallisuutta sekä monin tavoin tuonut esiin monikulttuurisuutta ja kansainvälisyyttä. Siksi tahdomme erityisesti kiittää kykyäsi edistää suvaitsevaisuutta. Tämän romaanitrilogian avulla saat lukijat ymmärtämään ja eläytymään maahanmuuttajanuorten iloihin ja suruihin. Olemme ylpeitä, että saamme ojentaa sinulle tänään Anni Swan –mitalin!




Elina Raitasalon artikkeli Kohtaamisia kirjan kanssa -seminaari Kirjativolissa. Kasvatus & Aika:

http://www.kasvatus-ja-aika.fi/site/?lan=1&page_id=201

Ei kommentteja: