Teresia Volotinen

Ajankohtaisia ajatuksia

torstai 27. toukokuuta 2010

Laajalahden Villa Elfvik, mainio retkikohde

Espoon Vihreiden Naisten kevätpiknik järjestetään tänä vuonna yhdistyksen syntysijoille, Villa Elfvikin ja Laajalahden maisemiin. Villa Bredvikin omisti 1800-luvun lopussa varakas Strandertskjöldien suku. Vapaaherratar Elviira Sofia Vilhelmiina Strandertskjold rakennutti huvilan tilalle uuden päärakennuksen. Kerrotaan, että talo sai nimensä Villa Elfvik sekä rouva Elviiran että häntä esittävän maalauksen mukaan, jossa keijukaiset (älva) kisailevat utuisella lahdella.

Sittemmin talo siirtyi valtiolle, joka myi sen myöhemmin Espoon kaupungille. Espoon kaupunki kunnosti huonokuntoisen huvilan ja avasi sinne ympäristökeskuksen 1990-luvun alussa. Siellä yleisöllä on tilaisuus tutustua erilaisiin luontonäyttelyihin.

Luontotalo sijaitsee vanhan rehevän puiston keskellä ja Laajalahden ruovikkorannat avautuvat heti puiston takaa. Leveä pitkospuista muodostettu luontopolku kiertää puiston ja rantaniityn kautta lintutornille, johon tutustumme tänään Villa Elfvikin sivurakennuksessa asuvan kansanedustajaehdokas Tiina Elon johdolla.

Metsähallitus ylläpitää yhteistyössä Espoon kaupungin kanssa Laajalahden luonnonsuojelualuetta. Vain luontopolku on tarkoitettu ihmisten liikkumista varten, muu alue on rauhoitettu. Kesäisin voi nähdä nautakarjan laiduntavan niityillä. Laiduntamisen tavoitteena on avata uudelleen niittyjä, ruovikoita ja pusikoita ja sen ansiosta monien lintujen elinolosuhteet ovat parant uneet.

Laajalahden arvo lintulahtena tunnettiin asianharrastajien piirissä jo ennen sotia, mutta vasta 1950-luvulla sen rannoilla alkoi vaeltaa enemmän lintumiehiä ja suuren yleisön tietoon se tuli vasta myöhemmin. Laajalahden luontopolku ja luontotalon aktiviteetit ovat nykyisin ahkerassa käytössä. Lintutornit ovat tärkeä osa luontopolkua. Laajalahti mielletään vesilintujen paratiisiksi, mutta myös niityillä ja ruovikossa pesii paljon erilaisia lintuja.

Luonnonsuojelualueella on tähän mennessä havaittu yli 250 lintulajia. Nisäkkäitäkin liikkuu alueella runsaasti, ainakin 24 lajista on varmat havainnot. Alueen kasvillisuus on myös runsasta ja lajirikasta.

Ei kommentteja: