Kansainvälisen vapunpäivän vieton varjoon saattaa jäädä tänään 3.5. vietettävä merkkipäivä, YK:n yleiskokouksen julistama kansainvälinen sananvapauspäivä, jolla maailmanjärjestö korostaa kansalaisten oikeutta ilmaisun vapauteen kaikkialla maailmassa.
Suomen perustuslain toisen luvun 12. pykälässä sanotaan näin: "Jokaisella on sananvapaus. Sananvapauteen sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä. Tarkempia säännöksiä sananvapauden käyttämisestä annetaan lailla. Lailla voidaan säätää kuvaohjelmia koskevia lasten suojelemiseksi välttämättömiä rajoituksia.
Viranomaisen hallussa olevat asiakirjat ja muut tallenteet ovat julkisia, jollei niiden julkisuutta ole välttämättömien syiden vuoksi lailla erikseen rajoitettu. Jokaisella on oikeus saada tieto julkisesta asiakirjasta ja tallenteesta.»
Euroopan ihmisoikeussopimuksen 10. artiklan ensimmäisen kohdan mukaan »Jokaisella on sananvapaus. Tämä oikeus sisältää vapauden pitää mielipiteitä sekä vastaanottaa ja levittää tietoja ja ajatuksia alueellisista rajoista riippumatta ja viranomaisten siihen puuttumatta.»
Sanotaan, että Suomessa sananvapaus toimii, mutta täälläkin on tärkeätä kiinnittää siihen jatkuvasti huomiota. Tiedämmehän, että maailmassa on yhä valtioita, joissa kansalaisten sananvapautta on suurestikin rajoitettu. Mielipiteen lausuminen saattaa johtaa monissa maissa vankilaan, jopa kuolemaan.
Sananvapauden rajoittamisen syitä on monia. Joissakin maissa mielipiteen ilmaisemisen rajoittamisen syyt ovat uskonnollisia, joissakin poliittisia. Niissä on yhteistä vallanpitäjien pelko omasta asemastaan.
Vanhemmat ihmiset muistavat sota-ajan sensuurin. Tällä hetkellä sananvapaus on viety Suomessa niin pitkälle, ettei edes sodan oloissa sallita sensuuria. Sensuuria ei ole se, kun lehden toimitus jättää jotakin julkaisematta. Kun sananvapaus toimii niin, että tiedotusvälineillä itsellään on lainsäädännöllä määritelty harkintavalta julkaisemaansa aineistoon, ne voivat säilyttää myös riippumattomuutensa ja uskottavuutensa. Mutta ohjaako lehden omistajataho kuitenkin lehden sisältöä?
Nykyisin yleistyvää loukkaavaa ja herjaavaa kirjoittelua ei sananvapauskaan salli. Kaikki bloggaajat eivät tätä tiedä tai muista. Jos kirjoituksessa rikkoo Suomen lakeja, syyllistyy esimerkiksi kiihotukseen kansanryhmää vastaan tai loukkaa yksilön kunniaa. Herjaaja joutuu siitä jälkikäteen vastuuseen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti