Teresia Volotinen

Ajankohtaisia ajatuksia

sunnuntai 2. toukokuuta 2010

Ystävien ja Slow Foodin ylistys

Slow Food on nautiskelijan yksinkertaista onnea

Wappu on parasta slow food -aikaa. Vietinkin ystävieni järjestämällä vappupäivän brunssilla lähes kahdeksan tuntia ihanien ruokien ja juomien parissa sekä ennen kaikkea iloisten lasten, nuorten aikuisten ja vähän varttuneempien ystävien kanssa mukavan viipyileviä riemunhetkiä :)

Slow Food puolustaa elämän pieniä nautintoja ja inhimillistä elämänrytmiä. Liike vastustaa ruokailun liiallista yksinkertaistamista. Se korostaa eri vuodenaikojen ja alueiden runsasta kirjoa ruoka-aineiden valikoimassa. On tärkeää muistaa, että ruoasta ja juomasta nauttiminen on aina ollut osa kulttuuriamme, ja vappuna juhlisien perinne on juuri sellainen! Slow Food -liike kannattaa hyvälaatuisten ruoka-aineiden valmistusta ja ekologisesti järkeviä tuotantotapoja sekä vastustaa turhaa ruoka-aineiden teknistä ja kemiallista käsittelyä. Slow Food haluaa vaalia paikallisia ja perinteisiä keittotaidon menetelmiä ja mielekkäitä hintoja.

Nettiä selaamalla sain myös selville, että Slow Food on kansainvälinen liike, joka puolustaa elämän pieniä nautintoja ja inhimillistä elämänrytmiä. Ruoka ja juoma ovat oleellinen osa kaikkia kulttuureja ja paikalliset perinteet ovat vaalimisen arvoisia. Yhteiset ruokailut ovat erinomaista kulttuurienvälistä kanssakäymistä ja herkullinen tapa tutustua uusiin kulttuureihin ja hankkia uusia ystäviä. Wappuperinteeseen kuuluu juuri mukavalla tavalla myös nyyttäriperinne.
Slow Food -liike on perustettu Italiassa, eurooppalaisen ruoka- ja juomakulttuurin kehdossa. Sieltä se on levinnyt yli 30 maahan, kaikkiin maanosiin. Liike jatkaa hidasta, mutta vastustamatonta leviämistään tässä pikaruoan ja kiireisen elämänrytmin uhkaamassa maailmassa.

Slow Food -liikkeen historiasta tiedetään, että se syntyi Italiassa vuonna 1986, kun Rooman Piazza di Spagnalle oltiin avaamassa Fast Food -hampurilaisravintola. Joukko ihmisiä karsasti ajatusta ja perusti pienen ruokayhdistyksen, joka laajeni nopeasti. Perustajat painottivat jo olemassaolevaa krouviperinnettä, “osteriaa”. He alkoivat etsiä nautiskelijan yksinkertaista onnea – lautasellista pastaa ja lasillista hyvää viiniä mukavassa seurassa. Vuonna 1989 liikkeestä tuli kansainvälinen, toimintaa on tällä hetkellä yli 30 maassa.

Eläköön Slow Food!

Ei kommentteja: