Teresia Volotinen

Ajankohtaisia ajatuksia

perjantai 25. huhtikuuta 2008

Vihreitä otteita koulumaailmaan


Espoon vihreiden kunnallisvaaliohjelmassa todetaan, että laadukas perusopetus on yhdenvertaisuuden tae.

· Haluamme pienemmät luokkakoot
· Päteviä erityisopettajia on oltava riittävästi
· Maahanmuuttajille lisää suomen kielen opetusta. Mielestäni on myös erittäin tärkeätä taata kaikille lapsille, joiden äidinkieli on muu kuin suomi tai ruotsi, oman kulttuurin, uskonnon ja ennen kaikkea oman äidinkielen ylläpito-opetus.

Kouluille on taattava riittävät taloudelliset resurssit, jotta luokkakokoja voidaan pienentää ja jakotunteja sekä tukiopetusta lisätä.

Vihreät haluavat panostaa koulujen, oppilaitosten ja päiväkotien ympäristökasvatukseen. Tavoitteemme on, että vähintään 15 %:lla niistä on Vihreä lippu tai muu ympäristöohjelma vuonna 2014. Luomu- ja lähiruoan tarjontaa on lisättävä niin kouluissa kuin päiväkodeissakin. Olen peruskoulussa työskentelevänä erityisopettajana erittäin tyytyväinen kouluruokaan - pienellä budjetilla pystytään taikomaan kala-kasvisruokavalioisellekin aina todella hyvää ja ravitsevaa ruokaa!

Erityisesti sydäntäni lähellä on kunnallisvaaliohjelman kohta, jossa lukee, että tarvitsemme lisää tukitoimia lasten erilaisten vaikeuksien tunnistamiseen ja varhaiseen puuttumiseen: kouluterveydenhoitajia, -psykologeja ja -kuraattoreja, vakituisia luokan- ja erityisopettajia, suomea toisena kielenä opettavia opettajia sekä resurssiopettajia ja koulunkäyntiavustajia. Monikulttuurisuuden haasteisiin on vastattava ja kotouttamista tuettava. Mielestäni Jokelan onnettomuus ei saa jäädä vain päivittelyn aiheeksi!

Ohjelman mukaan myös yhteistyötä koulun, kodin ja harrastusten välillä on tiivistettävä. Lisätään koulujen iltapäiviin edullisia liikuntaharrastuksia yhdessä liikuntaseurojen ja muiden palveluntuottajien kanssa.

Ei kommentteja: