Teresia Volotinen

Ajankohtaisia ajatuksia

maanantai 7. heinäkuuta 2008

Kierrättäjä ei saa lannistua


Käsiini osui kierrätetty helmikuinen Kotiliesi. Oli innostavaa lukea lehden artikkeli nimeltä Älä lannistu, kierrättäjä. Siinä espoolainen toimittaja hehkutti kierrättämisen puolesta, mutta oli tehnyt myös havaintoja kierrättämisen vaikeudesta.

Kotitalouksien jätteiden lajittelu ja kierrätys on uusi kansalastaito, mutta sen oppiminen vaatii kärsivällisyyttä. Kierrätys vauhdittuisi, jos se olisi vaivattomampaa. Espoon yhdyskuntajätteistä huolehtivan YTV:n nettisivuilta on vaikea löytää selkeää tietoa keräyspisteistä. Niitä saisi sitä paitsi olla enemmän, varsinkin pientalovaltaisilla asuinalueilla.

Olen samaa mieltä! Kauppakeskus Sellon pysäköintialueelle on avattu uusi eko-keräyspiste, joka on sinänsä erittäin hieno asia, vaikka sinne onkin vähän hankala löytää. Sen sijaan ei ole mukavaa, että keräyspiste alkaa muistuttaa kaatopaikkaa, kun keräysastiat ovat aivan täynnä.
On itsestään selvää, että ihmiset turhautuvat, jos heidän kauppakeskukseen asti raahaamansa kierrätyskelpoinen jäte ei mahdukaan keräysastiaan. Viime viikolla oli pahvinkeräyssäiliö aivan täynnä, joten pahvia oli kertynyt aikamoinen läjä keräyspisteen viereen. Mietin kovasti jätänkö pahvit maahan vai kannanko ne takaisin kotiin. Koska pahvikantamukseni oli sangen pieni, onnistuin kuitenkin sullomaan sen jätesäiliön!

Jokainen voi tehdä oman osuutensa paremman ympäristön puolesta, totesi YTV:n jätehuollosta vastaava ympäristöasiantuntija Kotilieden artikkelissa. Niin myös YTV voisi tehdä oman osuutensa järjestämällä riittävän paljon keräsysastioita sekä huolehtimalla myös niiden tyhjennyksestä!

Ei kommentteja: