Teresia Volotinen

Ajankohtaisia ajatuksia

maanantai 28. heinäkuuta 2008

Surua ja polttopulloa

Paluu Espoon arkeen pysähdytti. Tieto Auroran koulua kohdanneesta onnettomuudesta pisti mietteliääksi. Koulun pihalla vapaa-aikaansa viettävät n. 15-vuotiaat lippajärveläispojat olivat tahallaan polttaneet parakkikoulun. Nuorista kolme on entisiä Auroran koulun oppilaita, ja kaksi on käynyt koulunsa muualla.

Rehtori Martti Hellströmin blogin mukaan palo syttyi vahingossa pullon räjäytysleikeissä. Yksi heitti toisen tuoman paloherkän lasipullon seinään ja muut huusivat kannustushuutoja. Kipinä oli päässyt lautarakenteiden sisään. Pojat olivat yrittäneet sammuttaa liekkiä mukana olleella virvoitusjuomalla, ja luulleetkin sen sihahtaneen sammuneeksi. Toisin kävi. Liekki leimahti noin tunnin kuluttua täyteen roihuun.

Auroran koulun väkeä ja monia espoolaisia opettajia kohtasi jo alkukesästä suru-uutinen, joka sekin pysähdytti ja teki mietteliääksi. Aina terveydenstään ja kunnostaan hyvää huolta pitänyt opettaja Juha Hyvärinen oli saanut kotonaan äkillisen sairaskohtauksen, johon menehtyi. Juha oli tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön edelläkävijä, välitön ja yhteisöllinen ihminen, jonka kanssa oli helppo ystävystyä. On vaikeaa ymmärtää, että Juha on ainiaaksi poissa.

On myös vaikeaa ymmärtää, minkä takia 15-vuotiaiden on nuorisotilojen puutteessa pelattava polttopallon sijaan polttopulloa päin koulun seiniä. Oliko kyseessä täydellinen tietämättömyys tulella leikkimisen vaarallisuudesta vai uhma koululaitosta tai yhteiskuntaa kohtaan?

Tulipalossa menetetyt koulutilat merkitsevät osalle auroralaisista hankalaa evakkotaivalta matkojen päässä olevaan tilapäiseen koulurakennukseen.

Rahalla saa uuden parakin Auroran koulun pihaan ensi vuoden alkuun. Kiinnostaisi tietää, joutuvatko veronmaksajat vaiko pullopelimiehet tai heidän vanhempansa maksumiehiksi...

Ei kommentteja: