Teresia Volotinen

Ajankohtaisia ajatuksia

tiistai 8. heinäkuuta 2008

Onko naisjyränkuljettajan euro 80 senttiä?

Kesälomalainen oli vähällä hiiltyä, ei grillatessa eikä päivää paistatellessa, vaan ilmaisjakelulehteä lukiessa.

Tamperelaisen kaupunkilehden toimittaja näet oli sitä mieltä, että "naisen euro on 80 senttiä" on shittiä, jota tarjoillaan medioissa säännöllisin väliajoin.

Toimittajalla olikin perustelu väitteelleen opetusalalta (jossa ei ole erillisiä palkkataulukkoja naisille ja miehille, vaan eurolleen sama peruspalkka saman verran viikkotunteja tekeville jne).

Myytti miesten ja naisten erisuuruisista palkoista elää toimittajan mukaan siksi että ei huomioida, että tilastoihin kirjataan vain keskiansiot. Miespuoliset luokanopettajat saivat pari sataa euroa kuussa enemmän palkkaa siksi, että miehet haluavat tehdä naisia enemmän viikkotunteja, ohjata kerhoja ja ottaa hoitaakseen av-välineiden hoidon. Tarkoittiko toimittaja, että me naisopet olemme niin laiskoja, ettemme halua tehdä keskimäärin yhtä paljon työtä kuin miespuoliset kollegamme?

Jutun varsinainen valttikortti oli kuitenkin tieto, että Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan naisjyränkuljettajat ansaitsivat tienpäällystysalalla peräti 14 prosenttia enemmän kuin miesjyränkuljettajat. Se todisti toimittajan mielestä, että naisen euron 80-senttisyys on aivan kaupunkitarinaa.

Ei kommentteja: