Teresia Volotinen

Ajankohtaisia ajatuksia

tiistai 22. heinäkuuta 2008

Lomaterveisiä Pohjois-Karjalasta

Volotisia on asunut Ilomantsin Mekrijärvellä, esim. runonlaulajat Jermi ja Ivan Volotinen


Olen avioliittoni myötä Volotisten karjalaisen suvun jäsen. Tänä kesänä olen perinteiseen tapaan lomaillut ja kyläillyt mieheni Sepon synnyinseuduilla Pohjois-Karjalassa, ja saanut nauttia maakunnan mainioista herkuista sekä sukuyhteisöllisyydestä.


Matkamme huipentui Volotisen sukukokoukseen, joka järjestetään joka kolmas vuosi Ilomantsissa. Kokoonnuimme ja aterioimme Murginapirtissä, entisessä kansakoulussa. Teimme kiertoajelun kahden bussin voimin muinaisten Volotisten asuinpaikoille sekä osallistuimme Iljan praasniekkajuhlallisuuksiin ja ortodoksiseen jumalanpalvelukseen. Veimme perinteiseen tapaan kukat ikiaikaiselle Volotisen sukuhaudalle Kokonniemen muinaiseen kalmistoon.
Sukukokouksen juhlapuhujana oli fil.tri Laura Jetsu, joka kertoi vaikuttavalla tavalla karjalaisten kuolemaan liittyvistä käsityksistä ja riiteistä. Kokoukseen osallistui sekä nuoria että vanhoja volotisia, lähes 80 henkeä. On hienoa, että ihmiset ovat kiinnostuneita sukujuuristaan ja menneiden polvien historiasta. Itseäni ovat erityisesti kiinnostaneet Volotisen suvun runonlaulajat, Jermi ja hänen poikansa Ivan eli Iivana, joista olen koonnut tietoja valmisteilla olevaan sukukirjaan.


Ei kommentteja: