Teresia Volotinen

Ajankohtaisia ajatuksia

perjantai 1. elokuuta 2008

Aurora Karamzinin jalanjäljissä

Aurora Karamzinin syntymästä on tänään kulunut 200 vuotta. Parhaiten tämä merkittävä vaikuttajanainen tunnetaan diakonissalaitoksen perustajana, mutta kaiken kaikkiaan hänen värikäs henkilöhistoriansa voisi nousta paremmin ihmisten tietoisuuten - toivottavasti nyt järjestettävien Aurora-tilaisuuksien myötä. Karamzinin koulussa olemme tietysti erityisesti perehtyneet Auroran toimintaan Espoossa.

Träskändan kartanoalue Espoossa oli Auroralle hyvin rakas paikka. Se on rakas paikka minullekin ja monille muille, jotka ovat asuneet tai työskennelleet tämän ihanan alueen läheisyydessä.

Aurora Karamzinin muotokuva Karamzinin koulussa


Träskändan kartanopuisto Espoon Järvenperässä on nykyisin luonnonsuojelualue


Upeat vanhat tammet herättävät halun halata!



Keisarillinen käymälä on historiallisesti merkittävä rakennus, joka kannattasi entistää entiseen loistoonsa - vaikkapa käymälämuseoksi! Nykyisin se toimii työkaluvarastona.


K niin kuin Karamzin


Aurora satsasi koulutukseen ja perusti alueen tytöille meijerikoulun. Nykyisin sen tiloissa toimii Pikku-Auroran lasten kulttuurikeskus. Aurora Karamzinin vanhan kartanon ja meijerikoulun alueella järjestetään kävelykierroksia ja kaikenlaisia hienoja tapahtumia, esim. Aurora-aiheisia näytelmiä, Meijeri-rock tai Bembölen alueelle sopivia hölmöläis-produktioita.

Itse olen järjestänyt useamman kerran Auroran jalanjäljissä -retkiä Netlibris-oppilaille ja lasten- ja nuortenkirjallisuudesta kiinnostueille aikuisillekin, jossa lapset ovat esittäneet näytelmiä, perinneleikkejä tai vanhaa musiikkia. Asiantuntijana on ollut kirjailija Raili Mikkanen, joka on kirjoittanut Aurora, keisarinnan hovineito -nimisen nuortenkirjan.




Karamzinin koulun vieressä sijaitseva Auroran päiväkoti oli alun perin Auroran perustama kansakoulu


Auroran muistokivi Träskändassa ja hautakivi Hietaniemen vanhalla hautausmaalla:












http://fi.wikipedia.org/wiki/Aurora_Karamzin






Ei kommentteja: