Teresia Volotinen

Ajankohtaisia ajatuksia

sunnuntai 17. elokuuta 2008

Monikulttuurisuutta edistämään!

Kenialaisen Adrian Onyandon sadunkerrontatyöpajan osallistujia


Sain viime viikolla tiedon, että minut oli valittu Espoon monikulttuuriasian neuvottelukuntaan Espoon vihreiden varsinaiseksi edustajaksi paikkakunnalta pois muuttaneen jäsenen tilalle. Olen todella iloinen valinnastani, sillä arvostan monikultturisuutta, ja haluan edistää tasa-arvoa ja estää syrjintää.
Hakemuksessani mainitsin, että erityisopettajan työni kautta olen ollut kosketuksissa maahanmuuttajaoppilaiden oppimisen erityisongelmien kanssa sekä tehnyt oppilashuollollista yhteistyötä maahanmuuttajaoppilaiden tukemiseksi mm. muutamien monikulttuuriasiain neuvottelukunnassa mukana olevien henkilöiden kanssa jo 80-luvulta asti. Monikulttuuriasiain neuvottelukunnan sihteeri Liisa Kosonen muistikin yhteistyömme Kirkkojärven koulussa toivottaessaan minut tervetulleeksi!

Espoossa olen järjestänyt suomea toisena kielenä opettaville elämyksellisen kirjallisuudenopetuksen koulutuksia ja selkokielisten kirjojen esittelyjä, ja toiminut kymmenen vuotta Netlibris-hankkeen (www.netlibris.net) valtakunnallisena S2-ja erityisopetuksen koordinaattorina ja opettajien täydennyskouluttajana.

Lasten ja nuorten selkokirjoja olen esitellyt toimittamassani Selkis – nyt lukemaan! -julkaisussa (BTJ Kirjastopalvelu 2006), jossa tähdennetään myös maahanmuuttajalasten ja nuorten helppolukuisen kirjallisuuden tarvetta sekä heidän kulttuuritaustansa huomioon ottamista kirjavalinnoissa. Lisäksi olen käsitellyt aihetta myös seuraavissa artikkeleissa:

Selkokirjat selkosen selällään, Virikkeitä 2/2004

Iiisit biisit ja helpot nakit - kotimaiset lasten ja nuorten helppolukuiset ja selkokirjat 2005, Virikkeitä 1/2006

Trollkarlens nya hatt – hur gick det att översätta och omarbeta boken till en lättläst version. Nordisk blad 2004.

Lukemisen iloa! Helppis 2 –julkaisu. Kehitysvammaliitto 2003

Kaarina Kolu – Teresia Volotinen: Erilaisuus on rikkautta: lastenkirjallisuus suvaitsevuuden edistäjänä. julkaisussa Monikulttuurisuus ja lastenkirjallisuus, toim. Kolu – Korhonen – Suojala – Volotinen. IBBY Finland. Helsinki 2003

Ei kommentteja: