Teresia Volotinen

Ajankohtaisia ajatuksia

keskiviikko 29. lokakuuta 2008

Kielitaito on menestymisen ja kotoutumisen onnistumisen edellytys

Vierailin viime vuonna bangladeshiläisessä koulussa

Osallistuin tänään Espoon monikultturiasiain neuvottelukunnan kokoukseseen, jonka tämänkertaisena aiheena oli maahanmuuttajanaiset. Väestöliiton tutkija Ismo Söderling esitteli menestyneistä maahanmuuttajanaisista tehtyä tutkimusta. Kaiken onnistumisen perustana on se, että maahanmuuttaja oppii suomen kielen. Se herätti vilkasta keskustelua.

Seuraavaksi UNIFEMin ja Zonta-järjestön edustajat esittelivät Luetaan yhdessä -kampanjaa. (www.luetaanyhdessa.fi) Olen itsekin Unifemin rivijäsen, ja innostuin tukemaan lukemiskampanjaa ostamalla yhdistysten myyntituotteita, heijastimia. Luetaan yhdessä -kampanjan päämärä on auttaa näiden heijastimien myyntivoitolla etenkin lukutaidoltaan ja suomenkielen taidoiltaan aivan alussa olevia maahanmuuttajanaisia ja -tyttöjä. Yhdistykset pyrkivät tällä tavoin auttamaan heitä pääsemään paremmin sisälle suomalaiseen yhteiskuntaan. Opettajina ja ohjaajina toimivat vapaaehtoiset henkilöt. Oli hienoa kuulla tästä toiminnasta!

Tällaisen illan jälkeen tuntuu erityisen oudolta lukea kriittisiä näkemyksiä siitä, että osallistun naisjärjestön toimintaan. Se antaa kuitenkin sisua ja tsemppiä!

Laitan tähän vielä Vihreiden seitsemän teesiä maahanmuutosta:
  1. Kansalaisuuden saamista helpotettava
  2. Kaikille tulijoille oikeus kielikoulutukseen
  3. Aktiivista kotouttamispolitiikkaa
  4. Kuntien työntekijöille koulutusta
  5. Sosiaalisesti sekoittavaan asuntopolitiikkaan
  6. Monikulttuurisia kouluja tuettava
  7. Anonyymiä työnhakua kokeiltava kunnissa

Ei kommentteja: