Teresia Volotinen

Ajankohtaisia ajatuksia

keskiviikko 1. lokakuuta 2008

Kiusaamisen vastustamista ja verkostoitumista

Olin tänään kouluni KiVa-illassa. KiVa tarkoitaa kiusaamisen vastustamista. Vanhempainiltaa veti koulumme KiVa-tiimi ja aihe herätti ajankohtaisuutensa vuoksi paljon keskustelua.

KiVa Koulu on Opetusministeriön rahoittama hanke koulukiusaamisen vähentämiseksi ja ennaltaehkäisemiseksi. Mukana on Turun Yliopiston psykologian laitos ja Oppimistutkimuksen keskus. KiVa Koulu -toimenpideohjelmat on laadittu erikseen luokka-asteille 1-3, 4-6 ja 7-9. Hankkeen ensimmäisessä vaiheessa tehtiin toimenpideohjelma luokka-asteille 4-6 ja toisessa vaiheessa luokka-asteille 1-3 ja 7-9. Koulut toiseen vaiheeseen on valittu syksyllä 2007. Tässä vaiheessa mekin pääsimme mukaan!

Mukaan valitut 78 perusopetusta antavaa koulua edustavat kaikkia Suomen läänejä ja sekä suomen- että ruotsinkielisiä kouluja. Toisessa vaiheessa mukana on lähes 4000 alakoulun ja yli 10000 yläkoulun oppilasta. Ohjelman vaikuttavuuden tutkimiseksi mukana on vastaava määrä nk. kontrollikouluja.
Hieno hanke!

Luokkakohtaisia vanhempainiltoja pidettiin ennen yhteistä 1-3 -luokkalaisten vanhempien KiVaa. Olin Verkostot lasten siirtymävaiheissa -aiheisin illan toisena vetäjänä yhdessä luokanopettajan kanssa. Katsoimme vanhempien kanssa kyseisen luokan oppilaiden arkea kuvaavan videon, jonka suunnitteluryhmässä me opettajat olimme työskennelleet. Nyt on valmisteilla vielä koulutulokkaiden vanhemmille tarkoitettu käsikirja, jonka tekemiseen taas pääsemme mukaan.

Sovimme myös vanhempien ja lasten yhteisestä illasta, jossa tutustumme toisiimme ja maistelemme tokaluokkalaisille sopivia lastenkirjoja.

Ei kommentteja: