Teresia Volotinen

Ajankohtaisia ajatuksia

torstai 15. tammikuuta 2009

Suomi lukee yhä

On ilahduttavaa huomata, että SUOMI LUKEE -tutkimuksen mukaan Internet ei vähennä lukemista. Siitä on todisteena tieto, että kirjojen kappalemääräinen myynti on kasvanut 10 % viimeisen viiden vuoden aikana. Yksityiset henkilöt ostavat omalla rahalla vuodessa peräti 22 miljoonaa kirjaa. Jopa 77 % aikuisista ostaa joka vuosi vähintään yhden kirjan. Kirjojen ostaminen on kasvanut merkittävästi 2000-luvulla, eikä internet tai sähköisten tuotteiden tuleminen näyttäisi tutkimuksen valossa vähentävän kirjojen hankkimista.

Kirjoja ostetaan yhä enemmän itselle, kertoo tuore tutkimus. Omaksi ostettujen kirjojen osuus on kasvanut viidessä vuodessa 58 %:sta 63 %:iin. Lahjaksi samaan talouteen menee tutkimuksen mukaan kirjahankinnoista 17 % ja lahjaksi sukulaisille tai ystäville 20 %. Alle puolet kirjan ostajista tietää etukäteen, minkä kirjan aikoo ostaa. Suuri osa kirjavalinnoista tehdään vasta myymälässä, ja myös puhtaiden heräteostosten merkitys suuri.

Tiedot perustuvat Kirjakauppaliiton ja Suomen Kustannusyhdistyksen teettämään Suomi lukee -tutkimukseen. Tutkimus on teetetty säännöllisesti vuodesta 1989 alkaen, ja edellinen tutkimus on toteutettu vuonna 2003. Tutkimuksessa on selvitetty yksityisten ihmisten omalla rahalla tekemiä kirjahankintoja.


Oppilaitteni tekemät Pikku Naisia -kirjan nukkehahmot

Ei kommentteja: