Teresia Volotinen

Ajankohtaisia ajatuksia

lauantai 27. lokakuuta 2012

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuskysymyksiä

 Omia vaaliteemojani on ollut varhainen tuki ja ennaltaehkäisy niin koulu- kuin sosiaali- ja terveystoimen alalla sekä kaikkinainen byrokratian vähentäminen.

Vihreiden lähtökohdat ja tavoitteet sote-uudistuksessa ovat olleet:

1. kavennetaan terveyseroja
2. vahvistetaan julkista terveydenhuoltoa
3. vahvistetaan perusterveydenhuoltoa (lähellä saavutettavat palvelut,
ennaltaehkäisy)

...ja siksi:

4. puretaan raja-aita perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon väliltä ja yhdistetään ne saman tahon järjestämis- ja rahoitusvastuulle. Siirtämällä resursseja kalliista erikoissairaanhoidosta ennaltaehkäisevään, matalan kynnyksen perusterveydenhuoltoon säästetään rahaa, turvataan katkeamattomat hoitoketjut ja parannetaan ihmisten terveyttä.

5. puretaan raja-aita sosiaali- ja terveydenhuollon väliltä
6. puretaan rahoituksen monikanavaisuutta

Näiden saavuttamiseksi tarvitaan seuraavia:

* Perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon integraatio (ja terveydenhuoltoon tiiviisti kytkeytyvän sosiaalihuollon integroiminen samaan) - kaikki keskeiset palvelut saman organisaation järjestämis- ja rahoitusvastuulla jotta kokonaisuutta voidaan hallita ja suunnitella järkevästi.

* Integroidun sosiaali- ja terveydenhuollon antaminen kriteerit täyttävälle organisaatiolle. Kriteereistä keskeisin on väestöpohja: asiantuntijoiden näkemys on ollut että vähintään 200 000 asukasta.  Kyseessä on minimi, ei maksimi, so. esimerkiksi nykyistä HUSin aluetta ei kannattane pilkkoa. Sosiaali- ja terveydenhuollosta vastaavan yksikön on oltava riittävän suuri, jotta sama taho kykenee vastaamaan terveydenhuollosta erikoissairaanhoitoa myöten, ja siiihen kytkeytyvistä sosiaalipalveluista.

* Turvataan matalan kynnyksen lähipalvelut ja palveluverkko, niin että isompi yksikkö ei tarkoita palvelujen karkaamista kauas. Isomman yksikön on mahdollista myös luoda terveysbussien ja -kioskien kaltaisia uusia ja innovatiivisia tapoja, joilla tuoda palvelut lähelle.

Ei kommentteja: