Teresia Volotinen

Ajankohtaisia ajatuksia

perjantai 13. kesäkuuta 2008

Koulukiusaaminen - syy vai seuraus?

Kesällä on Karamzinin koulukirjastossa hiljaista

Perjantaina tohtoriksi väitelleen nuorisopsykiatri Klaus Rannan tekemä väitöstutkimus kertoo, että monet suomalaiset nuoret kärsivät sosiaalisten tilanteiden pelosta. Nämä nuoret ovat myös muita suuremmassa vaarassa joutua kiusatuiksi koulussa. Aiemmissa tutkimuksissa kiusatuksi joutuminen on liitetty nuoren masennukseen. Tämän tutkimuksen perusteella kiusaamisesta kärsivät eniten ne, joilla on sekä masennusoireita että sosiaalisia pelkoja.

Pelkkä nuoren masennus ei Rannan mukaan näytä juurikaan liittyvän koulukiusaamiseen. Sen sijaan erilaisia sosiaalisia tilanteita pelkäävistä nuorista lähes 70 prosenttia kertoi tulleensa ikätovereidensa kiusaamiksi.

Se, mikä nuoren ongelmissa on syy ja mikä seuraus, ei ole tutkimuksen mukaan aivan yksiselitteistä. Sosiaalisesta kömpelyydestä ja peloista kärsivä nuori on helppo kohde kiusanteolle. Selvää on, ettei kiusaamisen kohteeksi joutuminen ainakaan lisää rohkeutta.

Koko erityisopettajaurani aikana olen aina ollut kärkäs puuttumaan kiusaamiseen, ja miettinyt oppilashuoltoryhmässä monia keinoja kiusaamisen ennaltaehkäisemiseen. Kouluissa tai luokissa, joissa satsataan yhteisöllisyyteen, on vähemmän kiusaamista. Kouluni on mukana KiVa–hankkeessa, jonka tavoitteena on koulukiusaamisen vähentäminen ja ennaltaehkäisy. Hanke on Opetusministeriön rahoittama, ja se toteutetaan yhteistyössä Turun yliopiston psykologian laitoksen ja Oppimistutkimuksen keskuksen kanssa. Toivottavasti hankkeessa mukana olo aktivoi koko kouluyhteisön estämään koulukiusaamista!

Ei kommentteja: