Teresia Volotinen

Ajankohtaisia ajatuksia

maanantai 9. kesäkuuta 2008

Tasa-arvon vaaliviestistä

Tasa-arvoasiain neuvottelukunta (TANE) toivoo, että mahdollisimman moni nainen ja mies tekisi kunnallisvaaleissa kotipaikastaan tasa-arvoisen kunnan.

Naiset saivat äänioikeuden Suomessa ensimmäisten joukossa maailmassa. Jo pitkään äänioikeutetuista enemmistö on ollut naisia. Naiset myös äänestävät miehiä ahkerammin. Viime kunnallisvaaleissa 52% äänioikeutetuista oli naisia. Suomen naiset saivat oikeuden asettua ehdolle vaaleissa ensimmäisinä maailmassa. Ehdokkaista naisten osuus vuonna 2004 oli 40% ja valituista 36%. Onko kaikki kunnossa, kysyy TANE?

Suomessa on yli 400 kuntaa. Vuoden 2004 vaaleissa naiset saivat enemmistön 23 kunnan valtuustoissa. Miehiä on siis yli puolet valtuutetuista lähes kaikissa kunnissa. 2000-luvulla naisten osuus valtuutetuista on vaihdellut kunnittain 5%:n ja 60%:n välillä. Jos naisia on jossain enemmistö, on miehiä valtuustossa silti vähintään 40%. Miehiä taas saattaa olla enimmillään yli 90% valtuutetuista.

Naiset saivat 42% äänistä vuoden 2004 kunnallisvaaleissa. Valituista naisia on silti noin viisi prosenttiyksikköä vähemmän. Naiset saavat perinteisesti vähemmän valtuustopaikkoja kuin heidän ehdokas- ja äänimääränsä edellyttäisivät.

Vaikka naisia on valtuutetuista lähes 40%, jää naisten määrä kuntien johtopaikoilla selvästi pienemmäksi. Vuonna 2006 naisia oli kunnanvaltuustojen puheenjohtajista 26%, kunnanhallitusten puheenjohtajista 22% ja lautakuntien puheenjohtajista 27%. Kunnallinen päätöksenteko on myös hyvin perinteisesti sukupuolittunutta. Eniten naispuheenjohtajia ja -jäseniä on sosiaali- ja terveys- sekä opetus- ja kulttuuriasioista päättävissä lautakunnissa. Kaavoitus, rakentaminen ja talous ovat edelleen miesten sektoreita.

Onko näissä luvuissa mielestäsi jotain korjattavaa? Ensi syksyn kunnallisvaalit ovat tasa-arvovaalit. Voit äänestää ihmistä, joka haluaa muuttaa näitä lukuja. Tasa-arvoasiain neuvottelukunta (TANE) haluaa saada valtuustoihin mahdollisimman paljon tasa-arvoa ajavia ihmisiä.


Näihin toiveisiin on helppo yhtyä!

Ei kommentteja: