Teresia Volotinen

Ajankohtaisia ajatuksia

sunnuntai 14. syyskuuta 2008

Naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan




Minut on haastettu mukaan ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin kautta ottamaan kantaa naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan. Naisiin kohdistuva väkivalta on järjestön mukaan Suomessa laaja ihmisoikeusongelma, jonka ratkaisut löytyvät paikallistasolta, kuntien palveluista. Palveluissa on vielä pahoja puutteita. Tehokkaampaa apua tarvitsevat sekä väkivallan uhrit, tekijät että väkivaltaa kotonaan näkevät lapset. Siksi kuntapäättäjiltä vaaditaan jämäkkää otetta ja tahtoa oman kunnan palveluiden kehittämiseen.


Olenkin tutustunut Amnestyn kuntavaalisuosituksiin – ja sitoutunut edistämään Espoon väkivallan vastaista työtä. Vaaliteemoissani puhun varhaisen tuen ja ongelmien estämisen tärkeydestä ja tasa-arvosta - asioita jotka kiinteästi liittyvät naisiin kohdistuvan väkivallan vastustamiseen. Espoon Vihreiden Naisten toiminnassa ja kannanotoissa näkyy myös naisiin kohdistuvan väkivallan vastustaminen.

Jokainen kuntalainen voi vaikuttaa naisiin kohdistuvan väkivallan vähentämiseen. Kuntalaisaloitteella voit patistaa Espoon poliittisia päättäjiä kantamaan vastuunsa lähisuhdeväkivallan ehkäisemisestä ja väkivallan seurausten hoitamisesta.

Amnestyn Suomen osasto kannustaa suomalaisia paikalliseen ihmisoikeusaktivismiin: laatimaan kuntalaisaloitteita naisiin kohdistuvan väkivallan torjumiseksi. Jokainen espoolainen voi olla ihmisoikeusaktivisti ja kannustaa kaupungin poliittisia päättäjiä kantamaan vastuunsa lähisuhdeväkivallan ehkäisemisestä ja väkivallan seurausten hoitamisesta.

Aloitteiden tueksi Amnesty on julkaissut työkalupakin, johon on koottu perustietoa ja neuvoja kuntalaisaloitteen laatimisesta ja naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisesta työstä kuntatasolla. Kuntalaisaloitteen tekeminen on jokaisen kuntalaisen oikeus. Kuntalain mukaan kunnanvaltuuston toimialaan kuuluvat kuntalaisaloitteet ja niiden johdosta tehdyt toimenpiteet pitää aina saattaa kunnanvaltuuston tietoon. Kuntalaisaloitteen voi tehdä vain omassa asuinkunnassaan.

lisätietoja
www.amnesty.fi

Ei kommentteja: