Teresia Volotinen

Ajankohtaisia ajatuksia

perjantai 12. syyskuuta 2008

Terveiset lastenkirjallisuuskongressista

Kööpenhaminassa kohtasin kävelyreittini varrella matkalla lastenkirjallisuuskongressiin myös hyvin ujostelemattomasti käyttäytyvän ruman ankanpoikasen, eli nuoren joutsenen. Mieliinpainuva kohtaaminen! Tästä onkin helppo siirtyä H. C. Andersen -mitaliin.



IBBY eli International Board on Books for Young people järjestää joka toinen vuosi kansainvälisen lastenkirjallisuuskongressin, tällä kertaa tapahtumapaikkana oli iloinen Kööpenhamina.

Junnu Vainion laulussa sanotaan, "ei ole Kööpenhamina kuin ennen" - niin, tottahan se on. Kööpenhaminassa on aina jotain ihanan tuoretta ja uutta, mutkattomuutta, rentoutta ja iloa, sitä ei voi kutsua miksikään pysähtyneisyyden tyyssijaksi. Oli aivan ihanaa tavata monia tuttuja ympäri maailmaa - ja tutustua uusiin lastenkirjallisuuden puolestapuhujiin.

Erityisen juhlavaa oli tietysti olla kongressin avajaisissa Tivolissa, jossa kuningatar Margrethe II jakoi H. C. Andersen -mitalit. Tällä kertaa palkittiin sveitsiläinen lastenkirjailija Jürg Schubiger ja italialainen kuvittaja Roberto Innocenti. Suomen IBBYn nimeämät palkintoehdokkaat olivat kirjailija Irmelin Sandman Lilius ja kuvittaja Virpi Talvitie. Lisäksi olimme nimenneet IBBYn kunnialistalle yhden kuvittajan, kolme kirjailijaa ja kaksi kääntäjää. Kunnialistalaisistamme kongressiin osallistui inarinsaamelainen kirjalija Marja-Liisa Olthuijs ja listan julkistamistilaisuudessa oli myös läsnä toinen kunniakirjan saaja, kirjailija Mila Teräs.

Kongressiohjelma sisälsi myös erilaisia kiinnostavia tutustumiskohteita. Vierailin Tanskan kirjailijaliiton uskomattoman hienoissa tiloissa. Toinen erittäin vaikuttava retkikohde oli Norrebron monikulttuurinen kirjasto, jossa oli monenlaisia aktiviteetteja kaikenikäisille. Intoa puhkuvat kirjastonhoitajat esittelivät ylpeinä toimintaansa. Hyviä ideoita Esposeenkin tuotaviksi!

Kahden vuoden kuluttua IBBYn kongressi järjestetään Espanjassa, Santiago de Compostelassa. Teemana ovat vähemmistökielet.

Ei kommentteja: