Teresia Volotinen

Ajankohtaisia ajatuksia

keskiviikko 3. syyskuuta 2008

Finnish Children's and Youth Books XI ilmestynyt

IBBY Finlandin suuri voimainponnistus, englanninkielinen suomalaista lasten- ja nuortenkirjallisuutta ja kuvitusta esittelevä julkaisu Finnish Children's and Youth Books XI on ilmestynyt. Olin postitustalkoissa Kallion kirjastossa, onhan se samalla Virikkeitä-lehden 2-numero.

Kansainvälinen järjestö International Board on Books for Young People eli IBBY järjestää joka toinen vuosi kansainvälisen kongressin. Tätä julkaisua voi taas rinta rottingilla jakaa alan kainsainvälisille vaikuttajahahmoille ensi viikolla Kööpenhaminassa!

Tällä kertaa osallistuin lehden tekoon kirjoittamalla esittelyn Jukka Parkkisen kirjasta Korppi ja kumppanit (josta jo kirjoittelin kesäkuussa blogissani otsikolla Elävää kirjallisuutta Korpin ja kumppaneiden seurassa) sekä Sirke Happosen väitöskirjasta Viljonkka ikkunassa - Tove Janssonin muumiteosten sana, kuva ja liike. Koko julkaisun englanninnoksesta vastasivat jälleen kerran taitavat kääntäjät Laura Pitkonen ja Kieron Norris. Julkaisuun saatiin FILIn käännöstukea.

IBBY Finlandin palkintolautakunnan jäsenenä olen valmistellut ja työstänyt H. C. Andersen -palkintoehdokkaiden sekä IBBYn kunnialistan kirjailija- ja teosesittelyjä, joista valmistelin erityisesti inarinsaamelaisen Marja-Liisa Olthuisin lastenkirjan esittelytekstiä. Hollannissa asuva Marja-Liisa Olthuis tulee Kööpenhaminaan noutamaan kunniakirjansa!

IBBY jakaa ensi viikolla Kööpenhaminassa myös H.C.Andersenin nimeä kantavat arvostetut lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinnot yhdelle kirjailijalle ja yhdelle kuvittajalle. Suomen ehdokkaat ovat kirjailija Irmelin Sandman Lilius ja kuvittaja Virpi Talvitie.

IBBY julkaisee joka toinen vuosi laajan lasten- ja nuortenkirjallisuuden kunnialistan, jossa esitellään parhaita lasten- ja nuortenkirjoja yli neljästäkymmenestä maasta. IBBY Finland nimesi kansainväliselle lasten- ja nuortenkirjallisuuden kunnialistalle kuusi lasten- ja nuortenkirjaa.

Suomalaista korkeatasoista lasten- ja nuortenkirjallisuutta edustavat IBBYn kunnialistalla Sari Airolan kuvakirja Mia Tiu ja sata sanaa (WSOY), Mila Teräksen nuortenromaani Sininen huone (Otava), Johan Bargumin teos Den första snön (Söderströms) sekä Marja-Liisa Olthuisin inarinsaameksi kirjoittama lastenkirja Njobžâvääri pessijâšmarkkâneh eli Nallevaaran pääsiäismarkkinat (Saamelaiskäräjät). Laadukkaasta lastenkirjallisuuden käännöstyöstä kunnialistalle nimettiin Sari Karhulahti F. H. Burnettin lastenkirjaklassikon Salainen puutarha uudesta suomennoksesta (Arthouse) sekä Tapani Ritamäki Riitta Jalosen ja Kristiina Louhen kuvakirjan ruotsinnoksesta Norrskenssnö (Söderströms).

Ei kommentteja: