Teresia Volotinen

Ajankohtaisia ajatuksia

lauantai 6. syyskuuta 2008

Espoon henkilöstön 550-vuotisjuhlintaa ja Vihreiden Naisten vaaliteemoja


Espoo550

Espoon 550-vuotisjuhlat! Ensimmäistä kertoaa meille kunnan työntekijöille tarjottiin mahdollisuus juhlia rennosti ja yhteisöllisesti yli hallintorajojen saman katon alla - tosin meitä on niin monta, että tilaisuus piti järjestää kahtena peräkkäisenä päivänä - eli keskiviikkona ja torstaina Länsiauto-areenalla. Olikin todella mukavaa nähdä kaupunginjohtajakin niin rentona. Ohjelma oli antoisaa, ruoka oli hyvää ja oli myös hienoa, että luottamusmiehet nostettiin juhlassa niin näkyvästi esiin. Oli mahtavaa tavata niin monia ystäviä, tuttuja, työtovereita, vihreitä, entisiä oppilaita, heidän vanhempiaan ja jopa vanhoja koulukavereita!


Tulista tunnelmaa!

Vihreiden Naisten vaaliteemat

Teresia, Espoon Vihreiden naisten sihteeri


Vihreiden naisten vaaliteemoiksi on nostettu seuraavat tavoitteet:


1. Ilmasto ja sukupuoli eli sukupuolen vaikutus ilmastonmuutokseen

Naisten kulutustottumukset ja elämäntavat tuottavat vähemmän hilidioksidipäästöjä kuin miesten. Miehet tuottavat enemmän hiilidioksidipäästöjä - ja naiset kärsivät päästöjen vaikutuksista.

Miehet ajavat kaikista henkilöautomatkoista ¾ ja matkustavat myös lentokoneella naisia enemmän. Naiset ovat taas valmiimpia toiminaan ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja naiset suhtautuvat mm. ydinvoimaan miehiä selvästi kriittisemmin. Kuitenkin naisten osuus ilmastoasioista päättävien kansainvälisten kokousten delegaatioissa on miehiä vähäisempi.

2. Sukupuolivaikutusten arviointi

Vihreät Naiset ovat nostaneet sukupuolivaikutusten arvioinnin keskeiseksi valtakunnalliseksi kunnallisvaaliteemakseen. Sukupuolien välisen eriarvoisuuden kitkeminen päätöksenteossa ei vaadi kunnilta juurikaan lisää rahaa, enemmänkin kyse on asenteista ja arvoista.

Kaikkia kuntalaisia on kohdeltava yhdenvertaisesti, olivatpa he sitten naisia tai miehiä, tyttöjä tai poikia. Vihreät naiset vaativat, että kunnan tekemien päätösten vaikutukset tulee arvioida sekä naisten että miesten näkökulmasta avoimesti, järjestelmällisesti ja kattavasti.

Kunnissa pitäisi miettiä esimerkiksi liikuntarahojen tasapuolista jakoa. Sukupuolivaikutusten arviointia tarvitaan, muutoin tullaan suosineeksi vaikkapa poikien suosikkiharrastusta ja syrjineeksi samalla tyttöjä.

Kunnissa tulee myös arvioida palkkauksen tasapuolisuutta sekä miesten ja naisten erityistarpeita. Kuntien on luovuttava monien naisvaltaisten alojen kuten opettajien, koulunkäyntiavustajien ja hoitajien pätkätöistä. Työnantaja, joka antaa kesäksi kenkää, ei menesty kilpailussa vähenevästä työvoimasta.

3. Vanhukset

Ikäihmisten palvelut kannattaa usein viedä kotiin, eikä vanhuksia laitoksiin. Lisäämällä kodinhoitajien määrää voidaan vanhuksien kotona-asumista helpottaa ja vähentää laitoshoidon tarvetta. Riittävät yksilölliset palvelut ja esteetön toimintaympäristö tekevät itsenäisen elämän mahdolliseksi vanhuksille ja vammaisille.

4. Lapset ja nuoret

Vihreät Naiset vaativat, että lasten ja nuorten mielipidettä on kysyttävä ja kuunneltava heitä koskevissa asioissa. Hyvä peruskoulutus on yhdenvertaisuuden tae.

Vihreät naiset edellyttävät, että opetusryhmien on pysyttävä riittävän pieninä myös yläkouluissa ja myös pienet kyläkoulut tulee säilyttää. Lasten ja nuorten mielenterveyspalvelut on järjestettävä kattavasti kaikissa kunnissa. Perheistä puhuttaessa tulee muistaa, että perheitä on monenlaisia. Kasvoivatpa lapset minkälaisessa perheessä tahansa pitää lapsille taata kiireetön ja turvallinen arki.

Ei kommentteja: